Maximale stroefheid met de Possehl opruwmethode, ook voor ZOAB

Een hoge, gelijkmatige stroefheid, ook voor ZOAB

Het opruwen van beton, asfalt of ZOAB is precisiewerk. De verharding mag immers niet beschadigd worden. Possehl heeft ruime ervaring met het opruwen van vele soorten wegdekken. Met als resultaat een hoge en gelijkmatige stroefheid, zonder beschadigingen.

Oorzaken van een glad wegdek zijn:

  • Polijsting van toeslagstoffen
  • Een te week bindmiddel;
  • Een te hoog bindmiddelgehalte;
  • Een ongunstige korrelopbouw;
  • Mortelverlies bij betonwegen;
  • Intensieve verkeersbelasting;
  • Weersinvloeden.

Optimale stroefheid door herstel van macro- en microruwheid

Met opruwen herstelt Possehl de macro- en microruwheid van uw wegoppervlak. Macroruwheid geeft een drainerende werking, microruwheid zorgt voor wrijving tussen de banden en het wegdek. Beide zijn nodig voor een optimale stroefheid van uw wegdek.

Uniek Possehl procedé voorkomt schade aan verharding

Het opruwen van asfalt- en betonverhardingen gebeurt volgens een uniek Possehl procedé. Een zelfrijdende opruwmachine brengt in de langsrichting van het wegdek kleine groeven aan, die de stroefheid verhogen. De machine is precies afgestemd op de ondergrond en houdt rekening met bijvoorbeeld rijsporen en oneffenheden. Zo ontstaat een gelijkmatige, stroeve structuur, zonder schade aan de verharding.

Ook voor het opruwen van uw ZOAB-verharding

Ook uw ZOAB-verhardingen kunt u laten opruwen. De freesunit van de opruwmachine wordt in dit geval voorzien van een speciaal geleidingssysteem, waardoor het steenskelet van de ZOAB-verharding onbeschadigd blijft.

Stroeve betonwegen met grinding

Voor betonwegen adviseert Possehl tevens de grinding- en grooving-methode. Bij grinding wordt met slijpmachines (Bumpcutters), die over de volle lengte-as zijn voorzien van diamantbladen, een fijngegroefd langsreliëf aangebracht dat de stroefheid herstelt.

Voorkom aquaplaning met grooving

Grooving is een manier om de waterafvoer van betonwegen te verbeteren. Hierbij worden volgens een bepaald patroon langsgroeven met een geringe slijpdiepte in het verhardingsoppervlak geslepen.

Opruwen: snel, veilig en kostenbesparend

Kortom: opruwen, grinding en grooving zijn snelle, veilige en kostenbesparend methodes om de stroefheid van gladde wegen te verbeteren. Referenties van uitgevoerde werken zijn op aanvraag beschikbaar.

Meer weten over het opruwen van beton, asfalt en ZOAB? Download de brochure "Het verbeteren van de stroefheid". Het verbeteren van de stroefheid Het verbeteren van de stroefheid

Wilt u weten of opruwen een geschikte methode is om de stroefheid van uw wegverharding te verbeteren?