
Herderplein Utrecht
Een bijna 70 jaar oud kunstwerk dat ooit op het Herderplein in Utrecht lag, wordt momenteel nieuw leven ingeblazen. Het gaat om een grote zwart-wit tekening van kunstenaar Jan Boon die het hele speelveld beslaat.
Het Herderplein in de Utrechtse wijk Oog in Al werd in 1955 ontworpen door architect Antonio Salvatore en kunstenaar Jan Boon. Volgens de gemeente zochten architecten en beeldend kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog naar mogelijkheden om samen te werken.
Jan Boon, die destijds in Utrecht woonde, ontwierp een zwart-wit tekening voor het pleinoppervlak. Iemand met een scherp oog voor detail kan onder meer een pauw en een hagedis ontdekken. De laatste tijd verkeerde het plein in slechte staat. Omdat de gemeente dit erfgoed wil behouden, is besloten het kunstwerk opnieuw aan te brengen.
Possehl heeft de mogelijkheid gekregen om dit plein weer in ere te herstellen. Met behulp van gps-apparatuur zijn ruim 900 punten op het plein aangebracht. Dit is gedaan door het Utrechtse bedrijf Koot Infrawerken. Vervolgens is een lijn getrokken tussen deze punten, waardoor de buitenlijn van de tekeningen zichtbaar werd.
Vervolgens is het aan Possehl om deze vlakken handmatig af te plakken om deze vervolgens met een epoxy ‘in te kleuren’. De epoxy is afgestrooid met wit grenette en na het uitharden van de epoxy is het losliggende grenette afgeblazen zodat er een strak design overblijft.
Beeld: Subtiel
Naast het kunstwerk zijn ook andere onderdelen van het Herderplein aangepakt. Zo ligt er nu, in tegenstelling tot voorheen, een put precies in het midden van het plein. Hierdoor kan het regenwater natuurlijk weglopen in het riool, maar als er in korte tijd veel neerslag valt kan het plein ook tijdelijk worden gebruikt om overtollig water op te slaan.
Een flink project dus, waar Possehl weer eens heeft kunnen laten zien hoe we meer kunnen doen dan alleen fietspadcoatings. Secuur en praktisch werken om een strak eindresultaat te leveren.


Online geplaatst door: Possehl
Laatste update: 24 juni 2022